ENESTÅENDE PLACERING I LANDET:

Vesterhave Vingaard har en helt unik naturmæssig beliggenhed i Danmark. I det vidunderlige Karrebæksminde, ved Vesterhave strand og direkte på den skønne Lagune natur sti, for enden af blind vej, i læ af skoven og kun 200 meter til Smålandshavet. Når man går rundt på markerne, kan man høre havets brusen og mærke den friske havluft. Ved Smålandshavet høster vi siv, som vi bruger til tørring af druerne der således får mineraler og salte fra havet. Det er med til at gøre vores vine ganske unikke. Vores placering er desuden den mest optimale klimamæssigt med den højeste gennemsnits temperatur i Danmark. Den kyst-nære beliggenhed gør, at vi undgår frostskader når vinplanterne springer ud i maj måned.

HISTORIEN:

I 1997 købte Jesper Rye Jensen den gamle gård på Vesterhavevej 204 i Karrebæksminde, med tilhørende 10ha. Denne oprindelige gård blev nedrevet og ny gård blev bygget i 2002. I 2003 plantede vi 3000 æbletræer, med de røde sorter Discovery, Ingrid Marie, Elstar, Cox Holsten og Rød Aroma. Men på grund af manglende indhegning kom der hare-angreb, og 1000 træer gik desværre ud. I stedet for at plante nye æbletræer fik vi den ide at plante vinstokke. For at høre noget mere om disse muligheder kom formanden for den lokale vinavler forening Lars Holt fra Næstved på besøg. Som følge af vores gunstige beliggenhed og de gode jordbundsforhold med god dansk lerjord anbefalede han os at dyrke vin og da vi havde smagt en prøve på han egen rødvin blev beslutningen taget. Samme år i 2010 samt i 2011 plantede vi de røde sorter, Calandro, Cabernet Cortis, Rondo, Regent, Bolero og Leon Millot, i alt ca 600 vinstokke. Disse første vinstokke blev således plantet der hvor der var blevet plads i den gamle æble plantage i rækkerne sammen med æbletræerne. I 2013 høstede vi de første druer og efter tørring fik vi den første rødvin klar i 2015 efter ”Amarone” princippet. Det var egentlig kun meningen, at lave vin til os selv i familien, men vi fik lavet mere vin end vi selv kunne drikke så samme år åbnede vi gårdbutikken op for gæster og fik de nødvendige godkendelser af Fødevarestyrelsen. I 2014 anlagde vi en forsøgs plantage med Bolero, Rondo og Castel, der i 2017 blev omlagt til en ægte Pergola plantage efter Valpoliciella Italiens mønster og i øvrigt som den eneste i Norden. I 2015 blev udvidet med ca 3000 vinstokke af sorterne Rondo, Bolero, Castel, Leon Millot samt den grønne drue Solaris. Alle marker dyrkes 100% Økologisk og vi har ØKO autorisation.

VINSTOKKE HELT TIL SMÅLANDSHAVET.

I 2019 lykkedes det at få tilladelse til at dyrke vin også på vore marker helt ned til havet. Så i 2020 har vi nu plantet ca 2000 stiklinger. Efter en studietur i 2019 med besøg bla. hos verdens dygtigste vinbonde Peter Sisseck i Ribero del Duoro Spanien, har vi lært om ”Busk Vin” systemet, som vi nu prøver af som den første i Danmark på ”Havager” Desuden har vi i 2020 og løbende plantet mange stiklinger på Skovager, Testager og Æbleager så vi nu er oppe på ca 15000 vinstokke fordelt på 3 ha.

Vingården passes udelukkende af familien, bestående af vinbonden Jesper Rye Jensen med frue Irina og vores 2 hjemme boende børn Anastasia og Marius. Derudover nogle flittige frivillige hjælpere.